Hvorfor er e-sport så populært?

E-sport er kanskje den raskest voksende sporten i verden for tiden. Det er ikke rart, for den har noen unike særtrekk ved seg. 

 

 

Hva er e-sport?

E-sport står for elektronisk sport, og handler om at gamere konkurrerer mot hverandre innenfor ulike dataspill på datamaskiner eller spillkonsoller. Dette skjer som oftest med profesjonelle spillere, enten individuelt eller som lag. Det ble særlig stort på sent 2000-tallet, da streaming ble populært. Etterhvert begynte mange gamingutviklere å sponse turneringer og andre arrangementer, og i dag er det ofte pengepremier til vinnerne i konkurranser. 

 

De mest populære spillene innenfor e-sport er listet under, trykk på de for å komme til spillguiden og se hvilke PC-er vi anbefaler for hvert:

 

I dag spilles det PC-spill på gaming-PC-er i hele verden. Store ligaer, enorme arenaer, millioner av seere og spillere. Det forventes at e-sport innen noen få år, har flere seere enn all annen sport. Og da ruller selvfølgelig også pengene inn. Sponsorer, annonsører og alle som har noe å selge, vil være med når antallet publikum og seere øker. I 2020 ble det anslått at nesten en halv milliard mennesker så på e-sport.
E-sport ser man gjerne som streaming, for eksempel på tjenester som Twitch.

 

Flere årsaker til suksessen


Alle som har spilt og liker dataspill, vet hva vi snakker om. Følelsen av å forsvinne i en 3D-verden og bevege seg fritt i den. Utforske, løse oppgaver, finne frem og oppleve nye spillbrett, den gode spenningen og det gode stresset gir en god følelse. En følelse vi gjerne vil oppleve igjen og igjen.


Selve spillopplevelsen er ulikt alt annet vi kan utsette oss for. PC-spill er et totalt omslukende og altoppslukende medie.
Denne følelsen er nok medvirkende til e-sportens suksess, både for spillerne og publikum. Vi kjenner oss alle igjen.

 

Fremveksten av en alternativ sportskultur


Sosialt har dataspill og e-sport beina plantet i kulturer som tidligere var det helt motsatte av tradisjonell idrettskultur. Vi var spillere som satt inne foran en skjerm, ikke løp rundt på en fotballbane. Vi er konkurransemennesker som elsker eventyr og hjernetrim. 
Spillerne bygde etterhvert sin egen kultur, med en voldsom vekst da nettet kom for fullt til alle hjem. Gamingkulturen eksploderte og mange som ikke fant seg selv på fotballlaget, fant sine likesinnede venner i gamingkulturen.
De som i dag ser på e-sport, er antagelig del av denne gamingkulturen. De som er unge i dag, ser opp til personer i gamingkulturen.

 

Mestring utenfor tradisjonelle idretter


De som hadde andre interesser enn idrett, kan nå føle voldsom mestring og det har gitt mange en meningsfylt hobby. Dette var ofte personer som kanskje følte seg på utsiden fordi de ikke kom med på fotballlaget. Revenge of the nerds, heter det på engelsk.
Heldigvis er det ikke slik i dag. I dag er verdien av å være god i spill, like høy som verdien av å være god i for eksempel fotball. Disse går hånd i hanske. Er du fotballspiller, kan du likesågodt være gamer.

 

Spenningen i selve spillene

 

 

 

Dataspill er spennende! Det er en grunn til at vi bruker timesvis på dem. Denne spenningen er underholdende for spillere og publikum. Vi blir alle del av spillet på en helt annen måte enn andre idretter når vi sitter live med det samme skjermbildet som vår favorittgamer i det hen er i ferd med å vinne en turnering. Dette aspektet skiller seg veldig fra andre idretter og gir en antagelig en mye høyere underholdningsgrad.


Frihet uten dommere


PC-gaming og e-sport gir også en annen type frihet som tradisjonelle idretter ikke klarer. Som spiller kan du selv bevege deg fritt i en spillverden. Du kan løpe, gå, svømme, fly eller transportere deg i tid. Det er heller ingen dommere. Total frihet, med andre ord. 
Og alle kan delta. Det er ingen aldersgrense eller kjønnsbegrensninger. Alle er i prinsippet like, uavhengig av fysikk og fysisk form.

Betting


Det siste punktet som drar mange mot e-sport, er betting, eller veddemål (pengespill). E-sport har blitt åpent som et sted der man kan sette pengene på den man tror vil vinne. Dette har trukket til seg mange og gjort e-sport enda mer attraktivt.

 

Situasjonen i Norge


Den nasjonale ligaen i Norge er Telialigaen, som drives av gamer.no. Dette er også den største ligaen i Norge.


I den norske ligaen spilles disse spillene:
Counter-Strike: Global Offensive
League Of Legends
StarCraft II
Dota 2
Hearthstone: Heroes of Warcraft
Fortnite


Det er TV2 som sender Telialigaen i Norge.

 

GamEra ønsker å bidra til at e-sport vil fortsette å vokse i Norge og at flest mulig, som vil ta del i en av de mest voksende sportene i verden, kan delta. Våre GOAT gaming-PC-er vil være perfekte for foreninger og e-sportlag som ønsker å starte opp.

 

Er du nysgjerrig på hva vi kan tilby? Ta kontakt. Vi hjelper deg!