Hva er bra FPS?

Og hvor er det viktig innenfor Gaming?

FPS står for «Frames per second», som igjen betyr hvor mange bilder som blir vist etter hverandre i løpet av 1 sekund på din Gaming-skjerm.

 

Jo flere bilder per sekund, jo bedre blir gaming opplevelsen totalt sett.  

 

For å få en god gaming-opplevelse så bør en Gaming-PC klare å produsere minst 60 FPS. Men det går fint å spille med 40-50 FPS og fremdeles få en ganske OK spillopplevelse. Faktisk så har de fleste konsollene vært låst til 30 FPS i mange år. Og det er først nå med PS5 og Xbox Series X at også disse nå ligger på 60 FPS. Med for lav FPS, så vil man oppleve at spillet lagger/hakker og det gir ingen en god gamingopplevelse, bare klaging.

 

I mange first-person-shooters spill (denne spill sjangeren forkortes også til «FPS») så er det en fordel med så mange FPS som mulig. Men om du skal nytte av dette så bør man ha en skjerm som klarer å vise mer enn 60 FPS. På skjermer så oppgis «FPS» i «Hz». Og det er et 1-til-1 forhold. 1 FPS er det samme som 1 Hz. En 60 Hz skjerm, klarer maksimalt å vise 60 bilder i sekundet. En 144 Hz Gaming skjerm, klarer å vise 144 bilder i sekundet.

 

Men hvorfor er det viktig med så høy FPS?

24 FPS er det du trenger for at spillet skal oppleves som et bilde som beveger seg jevnt. Men jo høyere FPS du får, jo raskere og bedre vil gaming opplevelsen bli.

 

Om du spiller et skytespill og har for lav FPS, så får du mindre tid til å reagere på endringer i spillet, da spillet vil bruke lenger tid på å signalisere til deg at noe skjer. For eksempel i en skuddveksling, siden Gaming PC-en bruker lenger tid på å tegne bildene som viser hva som skjer og det øker risikoen for at en fiende kan ta deg av dage før du rekker å reagere.

Har du høy FPS, så vil dette være en fordel, og spesielt om du spiller mot noen som har lav FPS.

 

Hvordan ser jeg FPS i spill?

Er du usikker på hvor mange FPS du får i spillet du spiller? Dette kan vises mens du spiller, ofte i et av hjørnene på skjermen.

Veldig mange av dagens spill så kan du slå på dette i innstillingene (gjerne under settings/video).  

 

Om din Gaming-PC har et GeForce GTX eller RTX skjermkort, så kan du få appen GeForce Experience til å vise FPS i spill ved å slå på dette i innstilingene. GeForce Experience lastes ned her.

 

Hvordan øke FPS i spill?

Hvis du ønsker å øke FPS i spillet du spiller, så har du faktisk en del muligheter som ikke koster noen ting, og som er ganske enkle å gjennomføre:

  • Sett ned oppløsning spillet kjører i. Lavere oppløsning vil øke antall FPS. Ofte så vil dette grepet hjelpe mye, spesielt på eldre PC-er.
  • Still ned grafikk kvaliteten til medium eller low
  • Bytt fra Direct X 12 til Direct X 11. Dette gjøres i innstilligene til spillet
  • Oppdater driverne til skjermkortet ditt. Nye drivere vil kunne hjelpe deg med å skvise ut et par ekstra FPS, spesielt hvis spillet du spiller akkurat er lansert.
  • Overklokking av maskinvare
  • Sjekk at ikke spillet er låst til å kjøre på en fast FPS som f.eks 30 eller 60.

 

Om ingen av de ovennevnte tipsene fungerer, så er det kanskje på tide med en oppgradering? Sjekk også ut ufo-testen. Der ser du forskjellen på lav og høy FPS.

 

Se vårt utvalg av Gaming PC-er, gamingskjermer. skjermkort og oppgraderingspakker:

31.08.2022