0

Hvorfor er det så viktig å tenke gjenbruk av mobil og PC??

Det er kjedelig når mobilen går i stykker, og dette skjer med oss alle. Ofte erstatter vi den heller med en ny i stedet for å reparere den, da vi blir fortalt at det ikke lønner seg. Dette er en holdning vi bør endre. Nordmenn er flinke til å pante, men en rapport fra Circular Norway viser at bare 2,4 prosent av Norges ressurser blir brukt på nytt. Sammenlignet med andre land, som Nederland med 24,5 prosent sirkularitet, ligger vi langt bak.

Vi brukte hele 44 milliarder på elektroniske produkter i 2020. Ingen kjøper og kaster like mye elektronikk som oss nordmenn." - NRK – Sløsesjokket.

Mobil- og elektronikkbransjen står overfor tre hovedutfordringer:

 

  1. Verden har allerede solgt rundt 1,5 milliarder smarttelefoner i 2021.
  2. Produksjonen av mobiltelefoner har en høy klima- og miljøpåvirkning, fra ressursutvinning til selve produksjonen.
  3. Elektronikkavfall blir i dag ikke tilstrekkelig gjenvunnet, og få av de over 30 grunnstoffene i telefonene blir resirkulert.

I Norge kjøper vi over 2 millioner mobiltelefoner hvert år, og hver person kaster i gjennomsnitt 26 kg elektronikk. Men telefonens korte levetid påvirker både miljø og mennesker. Å reparere en mobil i stedet for å kjøpe en ny reduserer utslippet med 88 kg CO2 per telefon. Med over 2 millioner mobiltelefoner som selges årlig i Norge og anslag om at hver nordmann vil kjøpe over 40 mobiler i livet, er det mye å spare ved reparasjon.

Den raske utviklingen innen teknologi har ført til økt utvinning og forbruk av metaller. Dette påvirker ikke bare miljøet negativt, men også mennesker som er involvert i småskala gruvedrift, spesielt i land som Den demokratiske republikken Kongo.

Forbruket vårt av elektronikk er ikke bærekraftig. Å sette krav til produsentene vil tvinge dem til å ta ansvar. Resirkulering av metaller er en sentral utfordring for en mer bærekraftig verden, og det er fortsatt mye forbedringspotensial.

 

Hva du og din bedrift kan gjøre:

 

  1. Behold telefonen så lenge som mulig.
  2. Reparer telefonen når den går i stykker, selv om noen hevder det ikke "lønner seg."
  3. Vurder å kjøpe brukt elektronikk.
  4. Still kritiske spørsmål til butikken og merket før du kjøper.
  5. Lever inn brukt elektronikk for gjenvinning hos Gamera.
  6. Spør elektronikkbransjen om deres innsats for å resirkulere alle metallene i telefonen din.
18.01.2024