0

Hvorfor det er viktig å permanent slette data på PC, mobil og nettbrett

Når du selger eller gir bort en PC, mobil eller nettbrett, kan personlig informasjon som bilder, meldinger og sensitive data være tilgjengelig selv om du har nullstilt enheten. Permanent sletting sikrer at denne informasjonen ikke kan gjenskapes eller kan misbrukes av andre. 

Hvis du donerer, selger eller resirkulerer en PC, mobil eller nettbrett, er permanent sletting av data nødvendig for å være sikker på at alt på enheten er borte for alltid.  Mange produkter har en mulighet for å nullstille alle data og gjennopprette fabrikksinnstillinger, men dette sørger ikke for at data ikke kan gjennopprettes. Ønsker du at data skal bli borte for alltid så kreves det spesiell programvare for dette. 

 

Noen bransjer har også strenge regler om håndtering og sletting av personlig informasjon. Å slette data permanent sikrer at organisasjoner og enkeltpersoner overholder lover og forskrifter om personvern(GDRP): 

Retten til å bli glemt (Right to be Forgotten): Individer har rett til å be om sletting av personopplysninger som angår dem. Dette gjelder spesielt når dataene ikke lenger er nødvendige for det formålet de ble samlet inn for, når samtykket trekkes tilbake, eller hvis behandlingen av dataene er basert på andre juridiske grunnlag. 

 

Hvem bør slette data?

Alle bedrifter, IT-tjenesteleverandører, og organisasjoner som håndterer store mengder data bør ha en rutine for at data blir permanent slettet. Og dette er spesielt omtalt i GDPR: Retten til å bli glemt (Right to be Forgotten)

 

Privatpersoner som skal selge eller resirkulere en mobil, nettbrett eller PC bør også tenke på å slette data på en slik måte at de ikke kan gjenskapes. Du vet aldri hvem som overtar din gamle enhet, og det kan være greit å være sikker på at all data blir borte for alltid. 

 

Hvordan sletter vi data

Vi i Gamera bruker bransjeledende software som hjelper oss med å slette data. Programvaren vi bruker er designet for å slette data fra ulike lagringsenheter, inkludert harddisker, SSD-er, mobiltelefoner og andre datalagringsenheter. Det brukes avanserte algoritmer for å overskrive lagringsområdene flere ganger, noe som gjør det ekstremt vanskelig å gjenopprette dataene. 

 

Har du eller din bedrift enheter som skal selges eller av andre grunner trenger sletting så kan vi i Gamera hjelpe deg. Når du leverer dine enheter til oss for sletting så vil vi raskt sørge for at disse blir tatt hånd om av kvalifisert personell som sørger for at enhetene blir permanent tømt for dine data. Vi tilbyr også dokumentasjon på at data på dine enheter er slettet helt ned på serienummernivå på disk/PC, slik at du kan være sikker på jobben er gjort 100% profesjonelt. 


Hvilke enheter kan vi slette:

  • PC Bærbar/Stasjonær med Windows eller Chrome OS
  • Arbeidsstasjoner
  • Apple MacBook Air/Pro eller andre enheter MacOS
  • Apple iPhone
  • Apple iPad
  • Mobiltelefoner med Android
  • Nettbrett med Android
  • Harddisk/SSD

 

Hvor mye koster det?

Er du en bedrift og ønsker hjelp med å sletting, ta kontakt med oss her, så vil vi komme raskt tilbake til deg. 

For privatpersoner så kan du møte opp hos oss på Nordre Kullerød 19, og vi vil hjelpe deg med en gang. Gi gjerne beskjed på forhånd om du kommer via chat :)

 

For privat person som ønsker en sikker måte å slette data på, kan vi tilby følgende priser:

 

- Sletting av data SSD/HDD på PC/Mac

Pris per enhet: 399kr inkl mva. 

 

- Sletting av data på mobil eller nettbrett, Android eller iOS

Pris per enhet: 299kr inkl mva. 

 

 

 

04.02.2024