0

Hva er forskjellen på 4G og 5G?

4G og 5G representerer ulike generasjoner av mobilkommunikasjonsteknologi som har endret måten vi er tilkoblet på. Mens 4G har vært den dominerende standarden i lang tid, har 5G kommet med løfter om bedre hastighet og nye bruksområder. 

Hvor stor er forskjellen på 4G og 5G?

 

 1. Hastighet: 4G gir gjennomsnittshastigheter på 20-50 Mbps, mens 5G kan nå flere gigabits per sekund. Dette betyr at nedlasting og strømming blir mye raskere med 5G.
  Hvis du skal strømme filmer ifra f.eks Netflix så må du ha en minimumshastighet på 5mbp/s mens om du skal strømme fra YouTube så vil dette variere fra 0,6 til 45mbp/s varierende fra kvalitet på videoene. Dette kan du lese mer om her.
   

 2. Forsinkelse: 4G har typisk en latenstid på 50 millisekunder, mens 5G kan redusere dette til så lite som 1 millisekund. Lav forsinkelse er avgjørende for applikasjoner som krever umiddelbar respons som for eksempel gaming, Gaming trenger gjerne lav responstid og derfor vil 5G være optimalt for dette om du skal på trådløst nettverk.
   

 3. Kapasitet og tilkoblinger: 5G har en høyere kapasitet og kan håndtere flere tilkoblinger samtidig. Dette er viktig med tanke på det økende antallet enheter tilkoblet nettverket og veksten av IoT.
   

 4. Energibruk og batterilevetid: 5G er mer energieffektiv, noe som betyr at enheter koblet til 5G-nettverket vil bruke mindre strøm og ha lengre batterilevetid.